Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Σκύρος: Η ντροπαλή των Σποράδων

Φιλόξενη και γεμάτη εκπλήξεις, η Σκύρος με τα διάσημα αλογάκια, τον προστατευόμενο μαυροπετρίτη, τις πλούσιες πεζοπορικές διαδρομές και τη λευκοντυμένη Χώρα αξίζει να μπει στη λίστα των μελλοντικών προορισμών σας.


Από το Παλαμάρι μέχρι τα Μαγαζιά, από την Ατσίτσα μέχρι τις Αχερούνες κι από τη Χώρα μέχρι το λιμάνι της Λιναριάς, η Σκύρος είναι χάρμα οφθαλμών. Ενα νησί γήινο και παραδοσιακό, που... δεν μοιάζει τόσο με νησί, θα μπορούσε να είναι κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τις πρασινάδες να φυτρώνουν εκεί που δεν τις σπέρνουν, να απλώνονται πάνω στην αμμουδιά, λίγα μέτρα από τη θάλασσα, κάνοντας την παραλία να μοιάζει με αλσύλλιο. Πανταχού παρούσα είναι η φύση στη Σκύρο, διάσημη είναι τόσο η χλωρίδα της, με τα -σπάνια στο Αιγαίο- δάση σφενδαμιού που απαντώνται στην περιοχή του Κόχυλα, όσο και η πανίδα της, με τον παγκοσμίως απειλούμενο μαυροπετρίτη -ένα ταχύτατο γεράκι με γαμψή μυτούλα που δεν ζυγίζει ούτε μισό κιλό- να βρίσκει καταφύγιο στα σκυριανά βράχια.
Η παραλία Αγαλίπα, στη βόρεια Σκύρο· λίγοι την ξέρουν, πολλοί θα την ποθήσουν.   Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής
Η παραλία Αγαλίπα, στη βόρεια Σκύρο· λίγοι την ξέρουν, πολλοί θα την ποθήσουν.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής
Πιο διάσημα ακόμα και από τα δυσεύρετα γεράκια είναι τα σκυριανά αλογάκια, μια αυτόχθων μικρόσωμη φυλή αλόγων που κινδυνεύει με εξαφάνιση (γι' αυτό και οι Σκυριανοί φαίνεται να τα προσέχουν πολύ - όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τον σημερινό τρόπο διαβίωσής τους θα βρείτε πληροφορίες στο www.skyrian horsesociety.gr). Τα σκυριανά άλογα μοιάζουν στο μέγεθος με πόνι, είναι κοντά, έχουν μεγάλη, καμπυλωτή κοιλιά και ομολογουμένως είναι αξιαγάπητα. Ενδείκνυνται δε για παιδικές βόλτες, γι' αυτό αν έχετε παιδιά αξίζει να τα φέρετε σε επαφή με αυτά (μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κτήμα Μουριές, τηλ. 6947 465900, 6988 411274).
Λευκή κι αγνή
Σε αντίθεση με τις εξοχές της, η Χώρα της Σκύρου έχει χαρακτηριστική νησιωτική όψη, μοιάζει λιγάκι σαν να βρίσκεται στις Κυκλάδες. Η σκυριανή Χώρα είναι χτισμένη προς τα ανατολικά, κάτω από το βυζαντινό κάστρο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, και είναι κατάλευκη, αγνή κι άσπιλη σαν νεαρή παρθένα, με τα σπίτια της κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, την κίνηση σε ρυθμούς απαλούς, τα μαγαζιά με πόρτες ανοιχτές, τους κατοίκους με διάθεση ήπιας εξωστρέφειας, έτοιμους να σε καλέσουν στο τραπέζι τους για μια μπίρα, που όμως αν τους την αρνηθείς δεν τρέχει και τίποτα, δεν το χάνουν το χαμόγελό τους ούτε την ευγένεια απέναντί σου.
Τα αρχαία λατομεία στα Πουριά, κοντά στη Χώρα.  Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής
Τα αρχαία λατομεία στα Πουριά, κοντά στη Χώρα.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής
Στη Χώρα αξίζει πρώτα απ' όλα να περπατήσετε -όχι μεγάλες παρέες, λίγοι και καλοί ή ακόμα και μόνοι σας-, είναι ήσυχη, φιλόξενη και ιδιαίτερη. Εκτός απ' το περπάτημα, μπορείτε να περάσετε και από το Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, που εστιάζει στην ιστορία και τη λαογραφία και περιλαμβάνει συλλογές που σχετίζονται με τον πολιτισμό της Σκύρου, αλλά και με ιστορικά έγγραφα από την εποχή του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας, της Επανάστασης του '21 και των νεότερων χρόνων (www.faltaits.gr). Στο συγκεκριμένο μουσείο μια ξενάγηση ίσως σας φανεί βοηθητική, καθώς το υλικό είναι αρκετά πυκνό.
Η διάσημη μικρόσωμη φυλή των σκυριανών αλόγων.   Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής
Η διάσημη μικρόσωμη φυλή των σκυριανών αλόγων.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής
Κατά τ' άλλα, η Σκύρος είναι νησί κατάλληλο για πεζοπορίες. Το πρόγραμμα Skyros Life έχει συμβάλει σ' αυτό με τη χαρτογράφηση και τη σηματοδότηση οκτώ διαδρομών. Ρίξτε μια ματιά στο http://www.skyroslife.gr/ και οργανώστε τις πεζοπορίες σας για να γνωρίσετε το οροπέδιο του Αρι και τον Αγιο Αρτέμιο, να δείτε βελανιδιές και φυλλίκια κι αν είστε τυχεροί να πετύχετε καμιά παρέα σκυριανών αλόγων να κάνουν αμέριμνα τη βόλτα τους.
Ελευθερία Αλαβάνου

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου